Uus normaalsus: vikerkaarelipu all võib teiste riikide siseasjadesse sekkuda

Screen Shot 2015-06-21 at 01.14.56

Läti on võetud homoliikumise poolt uueks keskseks sihtmärgiks, et Ida-Euroopas oma ideoloogiliste ambitsioonide läbisurumisega jõuliselt edasi liikuda. Seetõttu ei ole üllatav, et suurejooneline homokarneval EuroPride2015 korraldati sedapuhku just Riias.

Teiste hulgas marssis paraadil ka meie kõrge riigiametnik, agara homoaktivistina tuntud võrdõiguslikkuse volinik Mari-Liis Sepper, kelle büroo tegevust Eestis rahastab teatavasti suures ulatuses Norra Kuningriik.

Riia paraadi kuldsponsoriteks olid (oma saatkondade läbi) USA ja Saksmaa valitsus, hõbesponsoriteks aga Hollandi ja Norra valitsus. Toetajate ja partnerite seas olid veel Taani valitsus, Ühendkuningriigi valitsus, Kanada valitsus, Prantsusmaa valitsus, Soome valitsus, Rootsi valitsus ja Belgia valitsus.

Screen Shot 2015-06-21 at 01.35.29

Paraadile veeti kokku inimesi mitmelt poolt Euroopast, seal hulgas ka Eestist, kust minejate sõidukulu kattis olulises osas Eesti LGBT ühing, mille üheks oluliseks rahastajaks on omakorda USA valitsus.

USA saatkond Riias kuulutab aga oma kodulehel avaldatud pressiteates uhkelt:

USA saatkonnal on uhke tunne olla peamiseks toetajaks Riias toimuvale EuroPride’ile, mis kujutab endast nädal aega vältavat ürituste seeriat, tunnustamaks ja propageerimaks töötubade, konverentside, näituste ja muude kultuuriliste ürituste kaudu lesbide, geide, biseksuaalide ja transsooliste (LGBT) inimeste inimõigusi ja põhivabadusi. Kaastatuse propageerimine ja kõigi – seal hulgas LGBT inimeste – võrdsuse edendamine on USA välispoliitika ning kogu maailmas demokraatia ja inimõiguste levitamise jaoks fundamentaalse tähtsusega. EuroPride’i auks paneme saatkonnahoonele 15.-21. juunil lehvima ka vikerkaarelipu.

Et asja võetakse tõsiselt, sellest annab tuunistust ka fakt, et EuroPride2015 jaoks on spetsiaalselt kohale kutsutud isegi hiljuti ametisse seatud ning üle maailma nn homoõiguste eest võitleva USA homoõiguste eriüksuse juht Randy Berry, kes kohtub parlamendi liikmete, valitsusametnike ja kohalike homoaktivistidega ning osaleb ka nii homoparaadil kui ka nn homoõiguste edendamiseks korraldatud konverentsil.

Randy Berry juhib USA homoõiguste eriüksust, mille ülesandeks on seista nn homoõiguste edendamise eest kõikjal maailmas.

Avalik homoseksuaal Randy Berry juhib USA homoõiguste eriüksust, mille ülesandeks on seista nn homoõiguste edendamise eest kõikjal maailmas.

Mõnel võib ehk tekkida küsimus, kas kõige selle näol pole ehk tegu sekkumisega teise riigi siseasjadesse, aga kuivõrd see toimub euroopalike väärtuste, sallivuse ja progressi ülla loosungi all, siis ei peeta ilmselt vajalikuks küsimusele üldse vastama hakata.

Seejuures on asjakohane meenutada ka tõsiasja, et 2012. aastal marssisid Riias homoparaadil USA saatkondade töötajad kõigist Balti riikidest, teiste hulgas ka Tallinnas ja Riias resideeruvad suursaadikud. Alles hiljuti heiskas USA saatkond Tallinnas taas kord oma fassaadil vikerkaarelipu, et homoliikumise püüdlustele avalikult toetust avaldada.

USA saatkond

Leave a comment